Centered Riding®

Tessa geeft haar lessen volgens de Centered Riding principes en ze is Centered Riding Instructrice Level I.

Maar wat is Centered Riding eigenlijk? En wat voegt het toe aan mijn bestaande training?

Centered Riding is een lesmethode bedacht door Sally Swift. Sally ontwikkelde een manier van rijden om zowel jouw lijf als het lijf van het paard optimaal te gebruiken. Of je nou een recreatieve ruiter bent, of aan dressuur, springen of western rijden doet, deze lesmethode kan je helpen!

Bij elke vorm van paardensport kan je de Centered Riding basis principes toepassen. Het brengt je een manier van rijden bij die jouw lichaam zoveel mogelijk ontlast net als dat van je paard. Je leert hoe je je lichaam kan gebruiken en hoe je daarmee een band opbouwt met je paard. Dit leer je door te rijden maar ook door bodywork. Bodywork wordt gegeven naast je paard en brengt jou bewustzijn over je houding. Door middel van bodywork, visualisatie en leuke oefeningen te paard leer je je lichaam gebruiken zoals het bedoeld is. Met zo min mogelijk spanning, want Centered Riding gaat uit van “comparible parts”. Vrij vertaald betekent dit "vergelijkbare delen" en dan is precies wat het is. Dus als jij met spierpijn of een vaste schouder op je paard zit dan kan je paard daar ook hinder van ondervinden. Het paard volgt jouw lichaam. Een ander voorbeeld, als jij je adem vaak inhoudt zal je paard je volgen en verkrampen. Leun jij meer dan één kant in het zadel, dan zal je paard na een tijd ook in disbalans gaan lopen. Door Centered Riding toe te passen wordt je je bewust van je eigen lichaam en houding en hoe jouw lichaam dat van je paard beïnvloedt.

De Centered Riding basisprincipes zijn; zachte ogen, ademhaling, centreren, blokken bouwen. Daarnaast werkt Centered Riding met aarden en intentie, oftewel gedachtekracht.

Door de basisprincipes van Centered Riding te gebruiken tijdens het paardrijden zal je paard steeds beter naar je luisteren, je paard zal beter gaan bewegen en zowel jij paard als jij zullen minder blessures krijgen.

Centered Riding is ontstaan door kennis van paardrijden te combineren met martial arts (Tai Chi, Aikido) en bewegingsleer zoals de Alexandertechniek.

Centered riding paardrijles aan de longe
Centered riding paardrijles aan de longe houding

Centered Riding®

Voor wie?

Voor alle ruiters en alle disciplines. Het maakt niet uit in welke tak van sport je rijdt of op welk niveau. Centered Riding is toe te passen op elk niveau. Het is een les voor jou als ruiter om je zit te optimaliseren en je te leren over de anatomie van jou lichaam.

Waarom?

Het leert je hoe je je lichaam het meest optimaal gebruikt tijdens paardrijden. Dat komt zowel de ruiter als het paard ten goede. Het geeft je meer lichaamsbewustzijn en besef.

Wat brengt het je?

Het zal je verbazen hoeveel Centered Riding je zal brengen. Niet alleen tijdens het paardrijden zal je gebruik maken van je opgedane kennis, maar ook tijdens het dagelijks leven. Of tijdens het beoefenen van andere sporten, er bestaat namelijk zelfs Centered skien, Centered surfen, Centered bowlen enzovoort.

Wil je meer weten wat het voor jou kan doen in je huidige training? Boek dan een les.

Het is mogelijk om een privé les te boeken bij Tessa. Dit kan op je eigen paard of pony. Heb je zelf geen paard? Dan is het mogelijk om een les te krijgen op een Fjord of een Shetlander.

Heb jij of je paard een blessure of heb je angst om te rijden?

Er valt zoveel te leren en te voelen wat de Centered Riding basics inhouden dat je de hele les in stap kan blijven. Super leuk dus voor je revaliderende paard! Maar ook neemt Tessa alle tijd voor ruiters die met angst kampen. Elke ruiter krijgt daar ooit mee te maken dus voel je niet beschaamd. Door te letten op je ademhaling, onbewuste (spier)spanning en kennis over het gedrag van je paard kan je op je eigen tempo werken aan je angst en weer van paarden gaan genieten.

Unieke les!

Wil je optimaal leren? Of een leuke dag organiseren op je stal? Boek dan een stoelmassage en een Centered Riding les samen! Vanaf 3 ruiters is het mogelijk om deze unieke combinatie uit te proberen. Voor de les ontvang je een stoelmassage van Dorien (www.massagepraktijkgaia.nl) en daarna zadel je je paard op en kan je ervaren hoe het is om met zo min mogelijk spierspanning te rijden. Dorien is ervaren met het opsporen van (onbewuste) spanning en stress in het lichaam, zij zal tijdens de stoelmassage dit los masseren en je er bewust van maken. Tijdens de houding en zit les legt Tessa je de basisprincipes uit van Centered Riding en krijg je meteen de kans ze toe te passen. Je hoeft je manier van rijden niet te veranderen, Centered Riding zal jouw manier van rijden verfijnen en dat zal leiden naar een harmonieuze combinatie tussen ruiter en paard.